Negatywny Wpływ Słodyczy na Organizm

Ciężko znaleźć osobę, która nie lubiłaby słodkości. Ich pyszny, słodki smak i łatwa dostępność sprawiają, że regularnie po nie sięgamy. Większość ludzi nie wyobraża sobie spotkań z rodziną czy ze znajomymi bez zjedzenia kawałka serniczka czy chociażby kilku ciasteczek. Często słodkie przekąski nie tylko towarzyszą nam w celebrowaniu miłych wydarzeń, ale także są z nami w trakcie gorszych chwil. Wiadomo, że jedzenie słodyczy nie jest zdrowe dla naszego organizmu… ale czy zastanawialiście się dlaczego?

 Owoce zawierające wiele cennych składników odżywczych czy słodycze?

Słodkie przekąski – co się w nich znajduje?

Powszechnie dostępne słodycze zawierają bardzo duże ilości cukru, jak również kwasów tłuszczowych nasyconych oraz trans. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy barwniki, konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku i inne sztuczne dodatki. Na etykiecie te składniki czasami kryją się pod nazwami takimi jak: syrop glukozowo-fruktozowy, syrop słodowy, syrop ryżowy, sacharoza, tłuszcze utwardzane/częściowo uwodornione, benzoesan sodu, czerwień koszenilowa, wanilina.

Słodkie żelki - niebezpieczne zajadanie stresu

Jak słodycze wpływają na nasz organizm?

  • Po zjedzeniu czegoś słodkiego nasz organizm przez krótką chwilę zwiększa stężenie w mózgu, przez co czujemy się komfortowo i chcemy ten stan powtarzać. Jeśli od dzieciństwa jest to twoje rozwiązanie na smutki lub też jesz słodkości w ramach nagrody – możesz się od nich uzależnić.
  • Zbyt wysoki poziom cukru we krwi powoduje wytwarzanie wolnych rodników, które wpływają negatywnie na ośrodek głodu i sytości przez co tracimy kontrolę nad głodem.
  • Zawarte w słodyczach cukry proste, niekorzystne kwasy tłuszczowe oraz sztuczne dodatki przyczyniają się do zwiększonego ryzyka:
    • insulinooporności
    • cukrzycy typu II
    • miażdżycy
    • próchnicy
    • zaparć
    • rozwoju nowotworów
    • rozwoju alergii
    • nasilenia objawów astmy
    • nadpobudliwości u dzieci

    Co więcej, składniki te nasilają stany zapalne i mogą mieć negatywny wpływ na mikrobiotę jelitową.

  • Nadmierne spożycie słodyczy może prowadzić do nadmiaru energii w diecie, a co za tym idzie – do nadwagi i otyłości.
  • Słodycze spożywane w nadmiarze przyczyniają się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (frakcja LDL), trójglicerydów oraz obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu (frakcja HDL).
  • Badania pokazują, że wieczorne jedzenie słodkich przekąsek wpływa negatywnie na jakość snu i zwiększa ryzyko koszmarów nocnych.

Nadmiar cukru w diecie – gdzie go znajdziesz?

W dzisiejszych czasach cukier dodawany jest do większości produktów spożywczych. Znajdziesz go w:

  • płatkach śniadaniowych (w 30 g – ok. 2 łyżeczki cukru)
  • jogurtach owocowych (w 100 g – ok. 2,6 łyżeczki cukru)
  • deserach mlecznych (w 100 g – ok. 2-4 łyżeczek cukru)
  • keczupie (w 30 g – ok. 1 łyżeczki cukru)
  • żelkach (w 100 g – ok. 10 łyżeczek cukru)
  • batonach (ok. 2,5 łyżeczek cukru)
  • słodkich napojach gazowanych (w 500 ml – ok. 11 łyżeczek cukru)
  • napojach energetycznych (w 250 ml – ok. 5,4 łyżeczki cukru)
  • „wodzie” smakowej (w 200 ml – ok. 3,2 łyżeczki cukru)

Co więcej, niektóre produkty naturalnie zawierają cukier – w owocach znajduje się fruktoza, a w produktach mlecznych laktoza. Z tego powodu łatwo przekroczyć zalecany limit cukrów prostych, który wynosi 10% energetyczności zapotrzebowania kalorycznego.

Nie uwzględniaj nadmiaru cukru w swojej diecie

Czy można codziennie jeść coś słodkiego?

Zakazany owoc najlepiej smakuje, prawda? Jeżeli całkowicie zakażemy sobie jedzenia słodyczy, prawdopodobnie będzie nas do nich ciągnąć jeszcze bardziej. Aby zapobiec epizodom niekontrolowanego spożycia dużej ilości słodkich przekąsek, lepiej postawić na elastyczne podejście do diety. W zdrowym odżywianiu jest miejsce na słodycze – jest to jedynie kwestia ilości. Jeden kawałek ciasta do popołudniowej kawy nie zrujnuje twojego zdrowia, jeśli fundamentem reszty twojego jadłospisu są warzywa, owoce i inne produkty o niskim stopniu przetworzenia.

składniki na koktajle owocowe i słodycze

Warto zwrócić uwagę, by słodycze nie stanowiły osobnego posiłku ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny. Lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po nie dopiero po zbilansowanym i pełnowartościowym daniu, co spowolni wchłanianie cukrów prostych zawartych w słodyczach.

Podsumowanie

  • W słodyczach znajdują się bardzo duże ilości cukru, jak również kwasów tłuszczowych nasyconych oraz trans. Dodatkowo w ich składzie znajdziemy barwniki, konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku i inne sztuczne dodatki
  • Od jedzenia słodyczy można się uzależnić
  • Spożywanie słodyczy w nadmiarze, może doprowadzić do wielu chorób, m.in. do miażdżycy, cukrzycy typu II, otyłości oraz nawet do rozwoju nowotworów
  • Nadmiar słodyczy nasila stany zapalne w organizmie oraz wpływa negatywnie na: ośrodek głodu i sytości, jakość snu, lipidogram, mikrobiotę jelitową
  • Cukier znajdziemy nie tylko w słodyczach, ale też w wielu innych produktach spożywczych
  • Jeśli około 85% Twojej diety stanowią produkty niskoprzetworzone, bogate w błonnik, witaminy i minerały, nie musisz całkowicie rezygnować ze słodyczy

Potrzebujesz indywidualnej pomocy?

Zgłoś się do naszych dietetyków na konsultację, by dobrać indywidualne zalecenia żywieniowe, a także ułożyć jadłospis z Twoimi ulubionymi potrawami!

1/5 - (1 głos)

© Copyright 2020. All Rights Reserved by Lekarz Marcin Inglot Port-Zdrowia.pl