Dieta w chorobie Hashimoto - Co jeść w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy?

Czym jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, jest aktualnie najczęściej występującą chorobą o podłożu autoimmunologicznym oraz jednocześnie najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy. W chorobie Hashimoto dieta odgrywa znaczącą rolę, gdyż poprzez odpowiednie odżywienie organizmu można wpłynąć na regulację układu immunologicznego, metabolizm tarczycy i wyciszenie przykrych objawów, takich jak suchość skóry, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, uciążliwe zmęczenie czy zaparcia. Co więcej, będzie mieć pozytywny wpływ na zaburzenia miesiączkowania oraz zaburzenia pamięci. Ponadto, zbilansowana dieta będzie pomocna w zredukowaniu nadmiernej masy ciała.

Dieta w Hashimoto

Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto

Prawidłowo skomponowana, zbilansowana dieta może poprawić funkcjonowanie tarczycy. Ze względu na toczący się przewlekły stan zapalny w organizmie osoby z chorobą Hashimoto, stosowana dieta powinna opierać się na niskoprzetworzonych produktach, bogatych w składniki pokarmowe takie jak żelazo, selen, cynk, magnez, jod, antyoksydanty (witamina A, C, E), witamina D, witaminy z grupy B czy kwasy omega-3 należące do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo, osoby ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto często zmagają się z zaparciami, dlatego powinny zadbać o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego, który usprawni perystaltykę jelit i pomoże w regularnym wypróżnianiu. Zalecane dzienne spożycie błonnika to minimum 25 gramów. półmisek z sałatką

Produkty zalecane w chorobie Hashimoto

Są to produkty przyczyniające się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i przysadki, odpowiedniej pracy układu odpornościowego, a także wspierające zdrowie całego organizmu.

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kasza gryczana, bulgur, ryż brązowy, komosa ryżowa, chleb żytni razowy, makaron razowy
  • Różnorodne warzywa i owoce, szczególnie zielone warzywa (np. brokuły, sałata, szpinak, jarmuż) oraz owoce jagodowe (np. maliny, truskawki, jagody, porzeczki) – najlepiej w formie surowej
  • Nasiona roślin strączkowych, np. fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, bób, soja
  • Orzechy, nasiona, pestki – w tym orzechy brazylijskie z Brazylii lub Peru, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona chia czy siemię lniane (wcześniej namoczone lub zmielone na świeżo przed spożyciem)
  • Mleko i przetwory mleczne o zawartości tłuszczu nie większej niż 2%, w tym fermentowane produkty mleczne takie jak kefir lub jogurty naturalne
  • Napoje roślinne fortyfikowane wapniem i witaminami, np. napój sojowy, migdałowy, owsiany
  • Chude mięso wysokiej jakości, np. z kurczaka lub indyka
  • Tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, sardynki
  • Owoce morza
  • Jajka
  • Oleje roślinne, np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki
  • Awokado
  • Przyprawy i zioła, np. kurkuma, imbir, bazylia, natka pietruszki, rozmaryn

Drewniana deska z warzywami

Nie zapominaj o prawidłowym nawodnieniu!

Wybieraj wodę lub herbatę. Pacjenci z chorobą Hashimoto nierzadko mają niedobór żelaza, dlatego niezwykle istotny jest godzinny odstęp między wypiciem herbaty bądź kawy a posiłkiem, gdyż zawarte w tych napojach związki polifenolowe będą ograniczały wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym.

Woda z limonką i miętą

Produkty niezalecane w chorobie Hashimoto

Niżej wymienione produkty będą przyczyniać się do zaostrzenia stanu zapalnego towarzyszącego chorobie Hashimoto. Staraj się je spożywać jak najrzadziej.

  • Produkty charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, np. produkty zbożowe z mąki pszennej oczyszczonej, biały ryż
  • Produkty wysoko przetworzone, np. chipsy, paluszki, słodycze, lody, pieczywo tostowe, jogurty owocowe, płatki śniadaniowe słodzone, ciasteczka – są bogate w izomery trans kwasów tłuszczowych i nasycone kwasy tłuszczowe
  • Wędliny, konserwy mięsne, parówki
  • Napoje gazowane słodzone typu cola i inne
  • Napoje alkoholowe
  • Nadmiar soli kuchennej

Różnokolorowe landrynki

Goitrogeny w warzywach kapustnych a choroba Hashimoto

Warzywa kapustne są źródłem goitrogenów, które uznawane są za substancje wolotwórcze. Jednakże prace naukowe udowadniają, że szkodliwe działanie tych związków można zauważyć dopiero przy nadmiernym spożywaniu warzyw kapustnych (np. brokułu, brukselki, kalafiora) – tj. w ilości większej niż 500 g dziennie. Ponadto, w trakcie gotowania wspomnianych warzyw bez pokrywki związki antyodżywcze ulatniają się i nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia.

kapusta

Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto

Badania wskazują, że choroba trzewna występuje dziesięć razy częściej u pacjentów z chorobą Hashimoto niż u zdrowej populacji. Natomiast należy podkreślić, że wprowadzenie diety bezglutenowej bez stwierdzonej celiakii będzie wpływało negatywnie na zdrowie i przyczyniało się do niedoborów składników mineralnych i witamin oraz makroskładników.

zborze

Nietolerancja laktozy, a choroba Hashimoto

Prace naukowe pokazują, że nawet 76% pacjentów z chorobą Hashimoto ma zdiagnozowaną nietolerancję laktozy. Nietolerancja laktozy przyczynia się do obniżonego wchłaniania lewotyroksyny, czyli leku stosowanego przy chorobie Hashimoto. Z tego względu zaleca się wykonanie badań, które pomogą potwierdzić lub wykluczyć nietolerancję tego cukru, a następnie wprowadzić odpowiednie interwencje żywieniowe.

dzbanek z mlekiem

W celu dobrania najkorzystniejszego sposobu żywienia w chorobie Hashimoto zalecamy konsultację z dietetykiem, który pomoże ustalić indywidualne zalecenia dietetyczne wspierające układ immunologiczny oraz gruczoł tarczowy.

5/5 - (3 głosy)

Czytaj także

© Copyright 2020. All Rights Reserved by Lekarz Marcin Inglot Port-Zdrowia.pl